Skip to content
Home - Blog - Getuigenis ‘De Nieuwe Samenzweerders’ – Francis Grochocki

Getuigenis ‘De Nieuwe Samenzweerders’ – Francis Grochocki

Onder de noemer ‘De Nieuwe Samenzweerders’ organiseert Reset.Vlaanderen al enkele jaren opleidingstrajecten voor werknemers. Zo ondersteunen we hen om hun ideeën rond duurzaamheid, circulaire economie of klimaatverandering om te zetten in actie op de werkvloer. Via de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) testen we de methodieken uit bij vakbondsmilitanten, om het traject toepasbaar te maken op die doelgroep. Francis Grochocki is zo’n ‘nieuwe samenzweerder’, en neemt ons graag mee in zijn verhaal.

Francis veranderde ondertussen van job, maar volgde het traject bij zijn vorige werkgever, Meco Metal, een onderdeel van de Altez Construction Group. Hij werkte er als coördinator techniek.  “Daarnaast ben ik ook sinds jaar en dag vakbondsafgevaardigde bij ABVV Metaal. Via het vakbondswerk kwam ik in aanraking met Reset.Vlaanderen, en de opleidingen die zij aanbieden”, steekt Francis van wal. Met ‘De Nieuwe Samenzweerders’ worden de deelnemers in het traject klaargestoomd om een rol als social intrapreneur op te nemen in hun organisatie. Intrapreneurs zijn werknemers die innovatie binnenbrengen in een organisatie op eigen initiatief, gemotiveerd door een echte ‘doenersmentaliteit’.

Francis: “Vanuit mijn functie op de aankoopdienst zag ik veel mogelijkheden. Meer inzetten  op milieu- en duurzaamheidselementen in de keuze van aankopen was dan ook één van de eerste ideeën waar ik mee aan de slag ging”. Francis pitchte het idee vervolgens bij het management, en daar was men meteen enthousiast. ‘“Zo hebben we veel grote aankopen kunnen doen, zoals compressoren die een pak energiezuiniger zijn. De investering is iets duurder, maar het is snel terugverdiend”, stelt Francis. 

Daarnaast richtte Francis zich ook op het verduurzamen van de afvalstromen, het meekrijgen van de werknemers in dat duurzaamheidsverhaal. “Ik startte met het het organiseren van wekelijkse cirkels. Dat waren momenten waarop de collega’s op de werkvloer van gedachten konden wisselen over thema’s zoals duurzaamheid, klimaatverandering, en de uitdagingen op de werkvloer in bredere zin”, vertelt Francis trots. 

Het traject ‘De Nieuwe Samenzweerders’ betekende daarbij een goede hulpbron voor Francis: “Eén van de aspecten waar het traject op focust zijn veranderingsprocessen. Verandering is niet altijd eenvoudig. maar we werden gestimuleerd meerdere personen te betrekken in de uitvoering van ons idee, wat helpt om die verandering vertaald te krijgen naar de noden en behoeften op de werkvloer”. Het sociale aspect is dus heel belangrijk gebleken, stelt Francis. “Goede communicatie is belangrijk, luisteren naar je collega’s, en hen mee de verandering helpen vormgeven bleek cruciaal. Het heeft natuurlijk ook geholpen dat de directie van het bedrijf mee wou stappen in mijn verhaal, al is ook dat onderdeel van het proces dat in het traject wordt aangeboden”. 

Wat Francis zeker nog wil meegeven? “Hoe fantastisch het is om te zien dat ook na mijn vertrek bij Meco Metal het opgebouwde netwerk verder aan de slag gaat rond duurzaamheid op de werkvloer. En ook in mijn nieuwe functie bij Aperam ben ik betrokken bij milieuprojecten”, besluit Francis.

Met steun vanImage