Skip to content
Home - Blog - Getuigenis ‘De Nieuwe Samenzweerders’ – Franky De Kuysscher

Getuigenis ‘De Nieuwe Samenzweerders’ – Franky De Kuysscher

Reset.Vlaanderen ACV en ABVV zetten hun schouders onder het project ‘De Nieuwe Samenzweerders’, gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Via deze samenwerking, resulteerde de jarenlange ervaring van Reset.Vlaanderen in het organiseren van een begeleidingstraject voor vakbondsmilitanten die actie willen ondernemen rond duurzaamheid op de werkvloer. Franky De Kuysscher, treinbestuurder en vakbondsafgevaardigde bij ACOD, spoort met ons door zijn verhaal als Nieuwe Samenzweerder. 

“We mogen best trots zijn op onze treinen”, steekt Franky van wal. Een van de oplossingen om de klimaatcrisis aan te pakken is dan ook meer mensen van achter het stuur, in de trein te krijgen, stelt Franky. “Er moet dan ook meer ingezet worden op openbaar vervoer, eerder dan er op te besparen. We lijken bijna collectief vergeten dat openbaar vervoer niet alleen een deel van de oplossing is voor de klimaatproblematiek, maar ook bijdraagt aan het ontwarren van de mobiliteitsknoop. Ook de overgesubsidieerde elektrische salariswagen schuift tenslotte aan in de file”. Een degelijk openbaar vervoer als sleutel voor onze toekomst, aldus Franky.

Franky is dus best fier om dagelijks van op de eerste rij in de locomotief het land te doorkruisen. “Tegelijkertijd wil ik ook graag dat thema’s zoals duurzaamheid of klimaatverandering hoger op de agenda komen te staan. Enerzijds kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, en daarnaast kan het spreken over deze thema’s ook meer werknemers meenemen in een positief verhaal om er samen mee aan de slag te gaan”, zegt Franky. 

De bootcamp vormt steeds de start van het Nieuwe Samenzweerderstraject. Tijdens een driedaagse gaan de deelnemers intensief aan de slag om zowel hun ideeën vorm te geven als om te gaan met de uitdagingen en kansen op de werkvloer. Er wordt tijdens de bootcamp sterk ingezet op groepsvorming zodat iedereen zijn of haar eigen talenten, en die van elkaar, leert ontdekken. Er worden inspirerende verhalen gedeeld en deelnemers helpen zo elkaar om een actieplan uit te werken. Franky: “ ik ben er tijdens de bootcamp toe gekomen om enkele concrete acties op te zetten, om zo het grotere doel, de werknemers meekrijgen in dat duurzaamheidsverhaal, te bereiken”. 

“Een van mijn eerste acties was het aanpakken van de welkomstpakketten bij ACOD in Oost-Vlaanderen”, zegt Franky. “Die pakketten bestonden vaak uit plastic materialen, denk aan bijvoorbeeld drinkflessen. Die werden niet echt gebruikt. In de plaats daarvan is het toch veel beter om gerecycleerde of circulaire producten te voorzien. Of je geeft de nieuwe krachten de mogelijkheid om in de plaats van het welkomstpakket dat bedrag te storten aan een goed doel. Ik stelde dat plan voor aan mijn dichtste en belangrijkste collega’s bij ACOD, en maakte een presentatie. Dit werd heel positief onthaald”. 

Franky probeert via deze acties enerzijds binnen zijn vakbondscentrale, maar via die militanten ook op de werkvloer bij de NMBS meer ruchtbaarheid te creëren rond het duurzaamheidsthem. “Ik ben er ondertussen zowel bekend als berucht, maar in positieve zin”, knipoogt Franky. Hij merkt bijvoorbeeld dat mensen hem meer aanspreken over deze thema’s. 

Daarnaast is het ‘Nieuwe Samenzweerderstraject’ ook eerder een continue proces, dan een traject met een begin- en eindpunt. Franky gaat dan ook verder met zijn stappenplan. Zo bekeek hij de mogelijkheden om een artikel te publiceren in ‘Tribune’, een magazine van ACOD. “Zo kan het idee dat ik heb misschien ook ingang vinden in andere sectoren. Mijn leerproces in het Nieuwe Samenzweerders-verhaal is misschien wel vooral één van het bewandelen van verschillende paden om mijn doel te bereiken. Ik wil me niet teveel vastpinnen op één idee, maar op zoek gaan naar nieuwe zaken die mogelijk zijn”, besluit Franky. Zwaai gerust eens naar Franky als je hem van op het perron aan het stuur ziet zitten!

Met steun van: 

Image