Skip to content
Home - Blog - Spanje verbiedt handenarbeid tijdens hittegolven

Spanje verbiedt handenarbeid tijdens hittegolven

Eerder deze maand besloot Spanje om tijdens periodes van extreme hitte handenarbeid in de open lucht te verbieden. De nieuwssite ‘Euronews Green’ sprak met klimaatwetenschapper Luke Parsons (Duke University North Carolina) over de Spaanse maatregel en de  impact van hittestress op mensen die buiten werken.

“We zitten op de drempel voor plaatsen, vooral in Zuid-Europa in de zomer en het zuidoosten van de VS, waar veel uren van de dag in de buurt komen van de veiligheidsdrempel om te kunnen werken”, legt hij uit. “En met slechts één graad opwarming kom je al over die drempel heen.”

Waar lopen werknemers het grootste risico op hitte?

Op sommige plaatsen is het op het heetst van de dag zo heet dat het onverantwoord is om zwaar werk te doen. “Denk vooral  aan tropisch Zuid-Amerika, Afrika bezuiden de Sahara, Zuidwest-Azië, Bangladesh, Cambodja, Zuidoost-Azië, Oost-China, helemaal tot in Indonesië en Noord-Australië.

De ISO (International Organization for Standardization) geeft 26,5°C aan als grens waarboven mensen voldoende pauzes moeten nemen en veel water moeten drinken. Volgens de ISO moet het zware werk stoppen boven 32-33°C. 

In sommige gebieden wordt gemiddeld al 50 procent van alle uren de kritische WGBT (Wet Bulb Globe Temperature) bereikt – de gouden standaard voor hitte waarin naast de luchttemperatuur ook vochtigheid, windsnelheid en straling zijn verwerkt.

In Noord-Europa brengt het historisch lage aantal hittegolven zijn eigen risico’s met zich mee. “Het kan echt gevaarlijk zijn voor plaatsen als Noord-Europa en het noorden van de VS om een hittegolf mee te maken. Omdat de mensen misschien niet gewend zijn aan de hitte,” zegt Parsons.

Hitte- en arbeidsdeskundige Luke Parsons: “Als we geen verplichte bescherming van de werkplek aanmoedigen, hebben werknemers vaak niet de kennis om zichzelf te beschermen of weten de managers van de bouwplaatsen niet hoe ze hen moeten beschermen”

Is het verschuiven van werktijden naar koelere tijden een goed idee?

In een studie uit 2021 onderzochten Parsons en collega’s het potentieel van het verplaatsen van werk naar koelere tijden van de dag.

“Mensen nemen al pauzes als je ze de kans geeft, meestal, maar het is goed om lokale regels te hebben die dat aanmoedigen,” zegt Parsons. Hij voegt eraan toe dat de regelgeving ook de toegang tot koel en schoon water moet garanderen.

“Maar het is uiteraard niet evident om zomaar te schuiven met werktijden, zo zijn er vaak geluidsvoorschriften die bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden om 3u ‘s nachts verbieden, maar daar bovenop kunnen er ook problemen ontstaan rond kinderopvang en andere gezins-, gezondheids- of veiligheidsproblemen als een goede slaap wordt verstoord”, aldus Parsons. 

Wat zijn de oplossingen voor oververhitte werknemers?

“Als er een verplichting komt om het werk af te remmen of te stoppen als er bepaalde hittedrempels worden bereikt, wordt een cultuur gecreëerd waarbij mensen worden beschermd en hun gezondheid en welzijn prioriteit krijgen boven gewoon doorwerken”, zegt Parsons.

“Als we geen verplichte bescherming van de werkplek aanmoedigen, hebben werknemers vaak niet de kennis om zichzelf te beschermen of weten de managers van de bouwplaatsen niet hoe ze hen moeten beschermen”, zegt hij.

Elk beleid kan onbedoelde gevolgen hebben, erkent Parsons, maar over het geheel genomen lijkt het Spaanse verbod de hitte- en arbeidsdeskundige een goed idee.

Artikel gebaseerd op dit artikel op euronews.green.