Skip to content
Home - Blog - Hot topic in de zorg: aangepaste kledij

Hot topic in de zorg: aangepaste kledij

Klimaatadaptatie in de zorg: een thema met vele facetten. Vandaag de vraag: wat draagt een zorgverlener als het zo heet is op het werk? Vorige week lazen we hoe het AZ Sint-Jan in Brugge serieus heeft geïnvesteerd in aangepaste kledij. Ieder personeelslid kreeg twee t-shirts om te dragen als het hitteplan van kracht is. Een welkome investering, die steeds vaker wordt gedaan in de zorg, maar niet altijd evident is. We bekijken de situatie in enkele woonzorgcentra.

Bij WZC Ter Linden van OCMW Veurne draagt het personeel een zomertenue. “T-shirts met bermuda’s,” licht verpleegkundige en ACV-afgevaardigde Patricia Langoiroux toe. “In de winter gaat daar een gilet over en dragen we een lange broek. We hebben hier een hele kleerkast.”

Dat is niet in alle WZC’s het geval. “Ik strijd al jaren met de directie om het dragen van een korte broek tot op de knie,” getuigt ABVV-afgevaardigde Suzanne De Moudt, zorgkundige bij een zelfstandig WZC. “Tijdens het werk staat de radio op. Dikwijls horen wij daar bij warm weer ’je mag geen fysieke arbeid verrichten’. Dan schieten wij allemaal in de lach en zeggen ‘stop maar met werken, het is gedaan’. Zeg nu zelf, een korte broek zou dan toch niet misstaan.” 

“Maar we krijgen het niet gedaan. Telkens vinden ze een nieuw smoesje. Blijkbaar ligt investeren hierin heel moeilijk. Zelf loopt de directie in zomerkleedjes. Een dochter van een bewoner had zelfs een brief geschreven, in heel klare taal: ‘Ik heb veel dankbaarheid voor de zorg naar mijn vader toe. Spijtig dat er geen lichte kledij voor het personeel voorzien kan worden.’ Geen effect. In juli en augustus is er geen ondernemingsraad, dus het zal niet voor dit jaar zijn.”

“Een dochter van een bewoner had een brief geschreven, in heel klare taal: ‘Ik heb veel dankbaarheid voor de zorg naar mijn vader toe. Spijtig dat er geen lichte kledij voor het personeel voorzien kan worden.’ Geen effect.”

EIGEN KORTE BROEKEN

Bij sommige WZC’s wordt effectief in eigen korte broeken en t-shirts gewerkt. Een verpleegkundige van een commercieel WZC vertelt: “We moeten die niet alleen zelf aankopen, maar ook zelf – apart – wassen. Vanuit epidemiologisch standpunt is dat geen goede zaak…”

Patricia: “Wij hebben vanuit de directie een enquête gedaan onder de medewerkers: zijn jullie ermee akkoord om ‘s zomers in blote benen te werken? De uitkomst was unaniem positief. Iedere vijf jaar krijgen wij nieuw budget voor ons uniform en dat moment kwam er bijna aan. Door corona was de levering vier maanden vertraagd, waardoor we zijn begonnen met het dragen van onze eigen korte broeken. Ik vond dat ook niet echt proper dat het personeel dat dan mee naar huis moest nemen om te wassen. Nu dat we de korte broek van het werk hebben, dragen sommigen die heel het jaar door.”

Interview: Marjon Meijer, Reset.Vlaanderen

Image

Herkenbaar? Wil je reageren? Wil je een ander hot topic aanbrengen? Dat kan via dit formulier. Laat je naam en mailadres achter en we nemen snel contact op. Dit is ook de plek om aan te geven dat je interesse hebt in de gids ‘Klimaatadaptatie in de zorg’ die we op basis van deze interviews maken in samenwerking met de internationale confederatie van vakbewegingen ITUC.