Skip to content
Home - Blog - Zit met je baas aan tafel en doe mee aan de Wereldwijde Klimaatactiedag op 26 juni!

Zit met je baas aan tafel en doe mee aan de Wereldwijde Klimaatactiedag op 26 juni!

Climate Proof Our Work! #CPOW

We moeten het gesprek aangaan met onze werkgevers.

Op 26 juni 2019 roept de ITUC – het internationaal vakverbond – op om deel te nemen aan de ‘Wereldwijde Klimaatactiedag. Alle werknemers en hun vakbonden worden uitgenodigd om op die  hun werkgevers aan te spreken over hun plannen om de werkplekken en de jobs klimaatbestendig te maken. 

Download hier de campagnegids en kom te weten hoe je kan deelnemen aan de campagne en wat je precies kan doen.

Deel de campagne op social media:

Volg @ituc en gebruik de #CPOW (Climate Proof Our Work)

Schrijf je hier in voor de campagne (en geef ons gerust ook een seintje via info@a-m.be)

Niets doen aan klimaatverandering is een bedreiging voor ons allen en zal ervoor zorgen dat in de toekomst grote regio’s onbewoonbaar zijn. Rampen door extreem weer zorgen nu al voor een verlies aan jobs en levenskwaliteit. De broeikas die de aarde op dit moment is confronteert ons met hitterecords, snel smeltende gletjsers en ijskappen, polar vortex-periodes, bosbranden en overstromingen, giftige oceanen en rivieren en een verlies aan biodiversiteit. Meer dan 83  miljoen klimaatvluchtingen zijn gevlucht van rampen en verloren hun woongebied. De sociale en economische kost is nu al duidelijk voelbaar voor velen.

We hebben 11 jaar om ervoor te zorgen dat onze planeet niet opwarmt met meer dan 1,5°C, en toch nemen regeringen niet hun verantwoordelijkheid op om deze hoge ambitie waar te maken. Nochtans is die ambitie noodzakelijk. Elke regering moet haar ambitie verhogen en nationale ontwikkelingsplannen opstellen, die rekening houden met maatregelen om deze transitie ook rechtvaardig te doen verlopen. Op die manier moeten ze ervoor zorgen dat werknemers, hun families en gemeenschappen worden beschermd. Iedere werkgever moet een plan hebben om zijn activiteiten klimaatbestendig te maken. Maatregelen rond sociale rechtvaardigheid moeten aan de basis liggen van hun plannen.

Iedere vakbond moet betrokken worden bij gesprekken op alle niveaus, om ervoor te zorgen dat de overeengekomen Just Transition-maatregelen geschikt zijn om te zorgen voor een draagvlak bij iedereen, en het inzicht dat dit proces dringend is. Zonder een rechtvaardige transitie zal de ambitie die noodzakelijk is afgeremd worden door angst, die vaak gevoed wordt door de hebzucht van bedrijven, extreme politici en de schending van rechten. Vakbonden kunnen hun leden ondersteunen om betrokken te worden in deze Just Transition.