Skip to content
Home - Blog - Zonnebouwers+ project zorgt voor lagere energiefactuur voor gezinnen in energiearmoede

Zonnebouwers+ project zorgt voor lagere energiefactuur voor gezinnen in energiearmoede

Een project rond hernieuwbare energie met een sociale insteek: dat is in een notendop het Zonnebouwers+ project, een initiatief van ECoOB (Energiecoöperatie Oost-Brabant). Met de steun van meer dan duizend  vennoten kregen heel wat hernieuwbare energieprojecten in Oost-Brabant de laatste jaren een flinke duw in de rug. Met het Zonnebouwers+ project wil ECoOB nu ook mensen in energiearmoede toegang geven tot duurzame energie, zonder de grote financiële investering die daar doorgaans bij hoort. 

Van Zonnebouwers naar Zonnebouwers+

We zijn geen klassieke energieleverancier, maar proberen met onze verschillende projecten maximaal in te zetten op de ondersteuning van hernieuwbare energie. Zo plaatsten we al heel wat zonnepanelen op grote daken, gaande van non-profitorganisaties over scholen en woonzorgcentra tot een bedrijf als Danone”, zegt Sven Calluy, bestuurder bij ECoOB. “Die installaties financieren we zelf, door geld dat we ophalen via onze aandeelhouders, waarbij onze AV jaarlijks beslist of en hoeveel dividend er wordt uitbetaald, tot een wettelijk maximum van 6%”.” 


“In 2021 zijn we gestart met het Zonnebouwers-project, de voorloper van het Zonnebouwers+ project. Bij het Zonnebouwers-project bieden we adviesverlening aan particulieren. We analyseren eerst de situatie: wat is de oriëntatie van het dak en is het dak geschikt voor zonnepanelen? Hoeveel panelen kunnen we in dat geval installeren? Ben je van plan om binnenkort elektrisch te rijden? Is een batterij interessant? Hoe ziet je verbruik er op vandaag uit? … “

Op basis van die analyse doet ECoOB een voorstel van installatie. “De klant is dan uiteraard vrij om ons voorstel te volgen en al dan niet mee te doen aan een groepsaankoop. Dit wordt door de klant zelf gefinancierd, maar wij zorgen voor een totale ontzorging op alle andere vlakken, gaande van al het denkwerk vooraf tot het contacteren van de installateurs.”

“Naast een totale ontzorging nemen we ook de financiering op ons. Zo verlagen we maximaal de drempel om ook mensen in energiearmoede toegang te geven tot hernieuwbare energie.”

Sven Calluy, ECoOB

Met het zonnebouwers+ project gaat ECoOB nog een stap verder. “Hier zorgen we niet alleen voor totale ontzorging, maar nemen we ook de financiering op ons. Zo verlagen we maximaal de drempel om ook  mensen in energiearmoede toegang te geven tot hernieuwbare energie. Om gezinnen te vinden die in aanmerking komen doen we een beroep op de OCMW’s van de gemeentes waarmee we in zee gaan”, vertelt Sven. 

“Ook voor het Zonnebouwers+ project maken we diezelfde analyse en komen we tot twee soorten profielen: mensen met een eigen dak en plaats voor zonnepanelen, en mensen die in een huurwoning wonen en/of geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen”, vervolgt Sven. “Bij die eerste groep zorgen wij – in tegenstelling tot het klassieke Zonnebouwers-project – ook voor de installatie en de volledige financiering van de zonnepanelen. Ze betalen maandelijks een klein bedrag, dat altijd lager zal zijn dan de prijs die ze in het klassieke systeem zouden betalen, zelfs met het sociaal tarief. In ruil krijgen ze de energie die de zonnepanelen opwekken. Met de gefactureerde bedragen betalen wij de zonnepanelen af, en eens ze zijn afbetaald worden de gezinnen zelf eigenaar van de panelen, zonder extra kost.”

Maar ook voor mensen in energiearmoede die niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen te plaatsen, bedacht ECoOB binnen dit project een oplossing. “Voor hen voorzien we de mogelijkheid om in te stappen in een hernieuwbare energiegemeenschap. De overschot aan opgewekte stroom van al onze installaties  gaan we bundelen om te leveren aan die gezinnen. Zo krijgen ze jaarlijks tot een maximum van 1500 kWh gratis stroom.”

Maak energiedelen makkelijker

Sven sluit af met een belangrijke boodschap aan de overheid: “Het is jammer dat we met het systeem van energiedelen via een energiegemeenschap op heel wat obstakels botsen. Eigenlijk delen we enkel de energiecomponent, maar dat is slechts een kwart van de energiefactuur. Als wij de energie gaan delen met de mensen in energiearmoede, moeten we nog altijd heel wat taksen en administratieve kosten betalen. Daardoor wordt het veel moeilijker om die installaties af te betalen, terwijl het hier gaat om mensen in energie-armoede. Het lijkt ons dus logisch om hier zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Dat levert een grotere maatschappelijke winst op: naast de sociale en klimaatwinst zorgen we ook voor een grotere energieonafhankelijkheid. Ten slotte doorbreken we op die manier ook een vicieuze cirkel van eindeloze subsidiëring.”