Skip to content
Home - Blog - Energiek Borgerhout

Energiek Borgerhout

In het verhaal van eerlijke transitie staat het thema ‘wonen’ onmiskenbaar op de agenda. Reset.Vlaanderen stelt het meer nadrukkelijk betrekken van groepen die momenteel weinig of niet betrokken worden in de transitie in de schijnwerpers. Zo capteren we onder meer de noden en behoeften die er zijn op het vlak van energie of huisvesting. Samen met  energiecoöperatie ZuidtrAnt en buurthuis Zermatt gaan we rond deze thema’s aan de slag in de Antwerpse wijken. Een gesprek met Stef Lauwers, die zich inzet bij Zermatt – De Drei Pleintjes.

In het project ‘Zon Voor Iedereen’, gerealiseerd met steun van het Klimaatfonds van de Stad Antwerpen, onderneemt Reset.Vlaanderen samen met energiecoöperatie ZuidtrAnt en buurthuis Zermatt – De Drei Pleintjes (Borgerhout) actie. Op het dak van het buurthuis worden zonnepanelen geplaatst. In de komende maanden krijgen Antwerpenaren de kans om via het systeem van derdepartijfinanciering te investeren in de zonnepanelen. Zo worden ze ook mede-eigenaar van de lokaal opgewekte groene energie. Reset.Vlaanderen gaat verder met het buurthuis aan de slag om vragen en behoeften van wijkbewoners te capteren, en samen op zoek te gaan naar antwoorden.

Buurthuis Zermatt als verbindende factor

“We brengen mensen samen, en faciliteren bepaalde activiteiten” steekt Stef van wal. “Zo kan je er elke voormiddag gratis thee en koffie komen drinken, tijdens een gezellige babbel met de andere buurtbewoners. We organiseren ook buurtmaaltijden, of huiswerkbegeleiding voor de jongeren en kinderen. Daarnaast zijn er ook naaiateliers, georganiseerd door vrouwen uit onze buurt. Kortom, met het buurthuis proberen we zoveel mogelijk bevolkingsgroepen in onze wijken te bereiken”.

Image
Buurthuis Zermatt brengt mensen samen en faciliteert activiteiten.Op het dak van het buurthuis worden zonnepanelen geplaatst. In de komende maanden krijgen Antwerpenaren de kans om via het systeem van derdepartijfinanciering te investeren in de zonnepanelen.

Het samenbrengen van diverse culturen en mensen is ook net wat Reset.Vlaanderen met dit project beoogt. Reset.Vlaanderen zet samen met buurthuis Zermatt de schouders onder een traject binnen ‘Zon Voor Iedereen’ waarbij we op zoek gaan naar de noden en behoeften rond energie in de wijken rond Zermatt. We houden de vinger aan de pols en spelen in op de vragen die er zijn. Merken we dat er heel wat speelt rond thema’s zoals energiegeletterdheid of energiearmoede? Dan gaan we aan de slag om de bewoners te helpen met deze uitdagingen aan de slag te gaan. In het traject waar we buurtbewoners samenbrengen zetten we ook in op energiebesparing en de mogelijkheden die er zijn. Zo maken we de koppeling met de zonnepanelen, waarvoor buurtbewoners uitgenodigd worden te investeren en zo mede-eigenaar te worden.

Stef ziet in het project ‘Zon Voor Iedereen’ ook enorme kansen voor Zermatt. Stef: “In de eerste plaats voor ons gebouw: we willen het buurthuis zo laagdrempelig mogelijk houden, en voor een goedkope prijs ter beschikking stellen aan de buurt. Zo kan iedereen gebruik maken van de faciliteiten die wij aanbieden. Daarbij is energieverbruik voor ons een speerpunt om dit mogelijk te maken”.

Een unieke kans voor het buurthuis

Het traject met de buurtbewoners in het project ziet Stef als een zegen voor het buurthuis. Stef: “kennis delen rond energie en klimaat aan de mensen in de buurt is echt een must. Er zijn ongetwijfeld veel buurtbewoners die vragen hebben rond die thema’s, maar misschien niet goed weten waar ze ermee terecht kunnen. Samen met die mensen aan de slag gaan, hun noden en behoeften aanpakken is echt een goed idee”.

“We willen het buurthuis zo laagdrempelig mogelijk houden, en voor een goedkope prijs ter beschikking stellen aan de buurt. Zo kan iedereen gebruik maken van de faciliteiten die wij aanbieden. Daarbij is energieverbruik voor ons een speerpunt om dit mogelijk te maken”

Stef Lauwers, buurthuis Zermatt

Samen met enkele andere organisaties die in de buurt actief zijn, zoals SAAMO, organiseert Reset.Vlaanderen in de komende maanden dan ook enkele sessies in het buurthuis waarbij zoveel mogelijk buurtbewoners betrokken zullen worden. Energiecoöperatie ZuidtrAnt plaatst de zonnepanelen en betrekt de buurt in het mede-eigenaarschap. Stef: “In de buurt zijn er ongetwijfeld ook veel mensen met vragen over zonnepanelen. Ze vragen zich af wat ze zelf kunnen doen of wat de mogelijkheden zijn voor hen. Als we daar een rol in kunnen spelen door zelf zonnepanelen te plaatsen en te helpen mensen te informeren dan is dat een unieke kans”.

Reset.Vlaanderen zoekt zonne-energie

Reset.Vlaanderen is bij het project ‘Zon Voor Iedereen’ met ZuidtrAnt niet aan haar proefstuk toe in het samenwerken met energiecoöperaties. Bij Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge werden in de afgelopen jaren zonnepanelen geplaatst waarin de bewoners en werknemers mee konden investeren. De zonnepanelen werden er geplaatst door Energent. Reset.Vlaanderen startte er een energietraject, waarbij werknemers in het Bedrijvencentrum door middel van kleine acties hun organisatie motiveerden energie te besparen.

Tom Stevens en Anne Marie Correia Vandenbroucke, Reset.Vlaanderen

Dit artikel verscheen eerder in het Reset.Vlaanderen magazine. 

Word nu lid en ontvang tweemaal per jaar ons magazine boordevol inspirerende interviews, opinies en artikels.

Met de steun van: