Skip to content
Home - Blog - ULEX: bijleren in de Spaanse Pyreneeën

ULEX: bijleren in de Spaanse Pyreneeën

Reset.vlaanderen zet sinds jaar en dag in op het ontwikkelen van opleidingen. Zo trachten we doelgroepen die vergeten worden in de transitie meer inspraak te geven. Denk maar aan werknemers, die we via het opleidingstraject ‘De Nieuwe Samenzweerders’ tools in handen geven om op de werkvloer actie te ondernemen rond thema’s zoals duurzaamheid en klimaatverandering. Daarnaast werken we ook samen met andere opleidingscentra. Zo zetten we onze voelsprieten op, maar willen we bovenal het netwerk van Reset.Vlaanderen een opleidingsaanbod brengen om zich te laten inspireren, en kaders aan te bieden om de transitie te realiseren. Eén van die opleidingscentra is Ulex, verscholen in een vallei in de Spaanse Pyreneeën. 

Wie zich inschrijft voor een opleiding bij Ulex via Reset.Vlaanderen, en ervoor kiest om vanuit Lleida, een stad in het noorden van Spanje, tot bij Ulex te geraken, wordt net voor aankomst al overdonderd. Het treintje dat vanuit Lleida behoedzaam omhoog slingert, tuft er bij wijze van verwelkoming door een majestueuze canyon die al net zo onbekend als onbemind is. Je komt terecht in een uitgestrekte vallei waar verschillende dorpjes uitgestorven zijn. Veel vroegere bewoners verhuisden vaak decennia geleden al naar grootsteden zoals Barcelona of Madrid, op zoek naar jobs en een stabiel inkomen. Wat overblijft zijn enkele stadjes richting het hooggebergte, daartussen eist de natuur onvermijdelijk haar plaats terug op. 

Image
Eén van de trainingscentra van ULEX ligt in een piepklein dorpje midden in de bergen

Eén van de locaties van ULEX bevindt zich in zo’n klein dorpje dat bijna uitgestorven is. “Je komt er een week in alle rust terecht, wat je echt de ruimte geeft om na te denken over hoe je alles wat je leert kan gaan toepassen”, stelt Tom, projectmedewerker bij Reset.Vlaanderen. Tom volgde er in het voorjaar van 2022 een ‘strategy training’. Hij kreeg verschillende methodieken aangereikt om een project van A tot Z te organiseren. ‘Je krijgt ook echt de ruimte om tussen de sessies door te genieten van de natuur, of een wandeling te maken met andere deelnemers. De combinatie van soms wel intensieve sessies met de nodige rustmomenten zorgt voor een mooie balans’. 

Ook Bart Turrekens, die werkt voor energiecoöperatie Energent, en Caroline Van Peteghem (De Tranformisten) volgden in de loop van 2022 via Reset.Vlaanderen een opleiding bij ULEX. Bart liet zich inspireren door een training rond ‘leaderful organising’. Er werd tijdens de opleiding gefocust op een aantal zaken die hij zowel als persoon en professioneel heel interessant vond. Bart: “Er werd gefocust op hoe allianties kunnen gevormd worden tussen verschillende organisaties, maar ook op fenomenen zoals activism burn-out’.
Waarom hij anderen zou aanraden een opleiding te volgen via Reset.Vlaanderen bij ULEX? “We maken soms te weinig tijd voor introspectie. Naast bijleren over een onderwerp naar keuze, binnen een divers kader, is het prettig om stil te staan bij bepaalde thema’s. Los van de inhoud, is het ook gewoon een kruispunt van mensen van overal in Europa. Van lobbyisten tot activisten, de interne drijfveren blijken vaak soortgelijk te zijn.”

Image
Deelnemers aan de opleiding ‘Framing, Narrative and Story-based Strategy’

De waardevolle ontmoetingen in zo’n diverse groep is ook wat Caroline opviel. Zij volgde in het voorjaar van 2022 de opleiding ‘Framing, Narrative and Story-based Strategy’, omdat ze meer voeling wou krijgen met methodieken voor community building en storytelling. “Op zich vraagt het wel een tijdsinvestering, omdat je een week vrijmaakt voor een opleiding. Maar de kans om van elkaar te leren ligt een pak hoger dan wanneer je een studiedag of korte cursus volgt”, stelt Caroline. “Ook de begeleiding is heel hartelijk en persoonlijk”, vertelt Caroline. Iedereen krijgt de ruimte om op eigen tempo en vanuit de eigen passies bij te leren van de facilitatoren en de andere deelnemers.Ulex heeft een breed netwerk uitgebouwd, wat hen de mogelijkheid biedt de vinger aan de pols te houden van de actuele politieke, sociale en ecologische uitdagingen’.

“We maken soms te weinig tijd voor introspectie. Naast bijleren over een onderwerp naar keuze, binnen een divers kader, is het prettig om stil te staan bij bepaalde thema’s. Los van de inhoud, is het ook gewoon een kruispunt van mensen van overal in Europa. Van lobbyisten tot activisten, de interne drijfveren blijken vaak soortgelijk te zijn.”

Bart Turrekens (projectontwikkelaar bij Energent en deelnemer aan de training “leaderful organising”)

De waardevolle ontmoetingen in zo’n diverse groep is ook wat Caroline opviel. Zij volgde in het voorjaar van 2022 de opleiding ‘Framing, Narrative and Story-based Strategy’, omdat ze meer voeling wou krijgen met methodieken voor community building en storytelling. “Op zich vraagt het wel een tijdsinvestering, omdat je een week vrijmaakt voor een opleiding. Maar de kans om van elkaar te leren ligt een pak hoger dan wanneer je een studiedag of korte cursus volgt”, stelt Caroline. “Ook de begeleiding is heel hartelijk en persoonlijk”, vertelt Caroline. Iedereen krijgt de ruimte om op eigen tempo en vanuit de eigen passies bij te leren van de facilitatoren en de andere deelnemers.Ulex heeft een breed netwerk uitgebouwd, wat hen de mogelijkheid biedt de vinger aan de pols te houden van de actuele politieke, sociale en ecologische uitdagingen’.

Ook Karel, beleidsmedewerker bij Reset.Vlaanderen, volgde recent de opleiding ‘Framing, Narrative and Story-based Strategy’. “Er is voor elk wat wils: van trainingen rond strategie en leiderschap, tot  eerlijke transitie en alternatieve economieën”.

Hier vind je meer info over de inhoud van de opleidingen. 

De trainingen worden gefinancierd door het Erasmus+-programma

Image