Skip to content
Home - Blog - Vakbonden samen voor een rechtvaardige transitie

Vakbonden samen voor een rechtvaardige transitie


Het klimaatvraagstuk wordt steeds belangrijker voor de vakbond, zowel in het sociaal overleg als in de interne werking. De drie vakbonden in België volgen hierin de lijn van het internationaal vakverbond in het streven naar een rechtvaardige transitie. We brengen het verhaal op Ecopolis. 

ECOPOLIS?

Ecopolis, de opvolger van Het Groene Boek, is dé ontmoetingsplek voor wie begaan is met een duurzame toekomst. Beziel(en)de boeken, documentaires en dialogen tussen schrijvers, wetenschappers en denkers uit het middenveld over ecologie, economie en samenleving staan centraal. Dit jaar zijn wij voor het eerst kernpartner in dit event en brengen we ook de vakbonden mee aan tafel.

Welkom op 25/11 in het Kaaitheater in Brussel. Meer info vind je op de website van Ecopolis.

JUST TRANSITION. THE PROOF IS IN THE EATING: HOOFDDEBAT OM 15H

Sharan Burrow werd herverkozen voor een tweede periode als Generale Secretaris van de Internationale Vakbondsconfederatie op het ITUC Wereldcongres in mei 2014. Ze werkte als voormalige voorzitster van de Australische raad van Vakbonden (ACTU) van 2000-2010, als voorzitster van het ITUC vanuit Wenen in 2006. Sharan voerde vakbondsonderhandelingen over grote economische hervormingen en campagnes voor arbeidersrechten. De ITUC is de werelds grootste vakbondsafdeling en groeide uit tot een organisatie die 207 arbeiders in 163 landen en gebieden met 331 nationale filialen.

‘To change everything it takes everyone’, een rechtvaardige transitie gaat zowel over waardige jobs, klimaatbeleid als een rechtvaardige samenleving. Een boeiende dialoog tussen vakbond, industrie en onderzoekswereld. Met de econome Kate Raworth, auteur The Doughnut Economy. Secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond, Sharan Burrow en Thomas Leysen, voorzitter van Umicore & KBC. Karel Verhoeven (hoofdredacteur De Standaard) modereert.

Image

JUST TRANSITION IN ACTIE: 13H30

Vakbonden hebben traditioneel arbeidsvraagstukken en sociale thema’s als kern van hun werking. Toch wordt het klimaatvraagstuk steeds belangrijker, zowel in het sociaal overleg als in de interne werking van de vakbond. De drie vakbonden in België volgen hierin de lijn van het internationaal vakverbond in het streven naar een rechtvaardige transitie. In deze gesprekssessie brengen we vijf verhalen: Bert De Wel (climate policy officer voor de ITUC en klimaatonderhandelaar voor COP) brengt enkele inspirerende buitenlandse verhalen en geeft mee wat er op het spel staat tijdens de komende klimaattop in Polen.

Anneleen Demey (ACLVB, coördinator intersyndicaal milieuproject) neemt ons mee in de dagdagelijkse milieuwerking van de vakbond en geeft ons enkele mooie projectvoorbeelden mee.

Wim Careel (adviseur ABVV Metaal) schetst de transitieuitdagingen van de metaalsector en koppelt die aan de visie en werking van Vlaams ABVV en ABVV metaal, die hier enkele opmerkelijke stappen hebben genomen.

Marc Alexander (ACV Delegué Nyrstar en vrijwilliger Climate Express) neemt ons mee naar de werkvloer, de kansen en obstakels in grote bedrijven. Daarnaast roept hij op om als militant en vakbondsmedewerker op straat te komen voor het klimaat op de komende klimaatmars.

Sebastiaan Kennes (projectleider De Nieuwe Samenzweerders bij Arbeid en Milieu vzw) neemt ons mee in de werking van Arbeid en Milieu en de noodzaak om werknemers en burgers te betrekken. Hij brengt enkele concrete voorbeelden van o.a. het project De Nieuwe Samenzweerders.

CLAIM THE CLIMATE

Image

Op zondag 2 december, de eerste dag van de COP24, claimen we in Brussel een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Dit doen we samen met de Klimaatcoalitie en Climate Express. Allen samen, tous ensemble, gaan we voor de grootste klimaatmobilisatie ooit in België: CLAIM THE CLIMATE!

Samen met de vakbonden wordt er een checkpoint voor Just Transition opgezet