Skip to content
Home - Blog - Huren bij jezelf: wooncoöperatie maakt wonen terug betaalbaar

Huren bij jezelf: wooncoöperatie maakt wonen terug betaalbaar

Van een woning ben je huurder of eigenaar. Het lijkt alsof enkel deze twee opties bestaan. Toch is er ook een weinig gekende mengvorm: coöperatief wonen. Sociaal.Net sprak met expert Lieve Jacobs (Cera) over hoe we dankzij wooncoöperaties beter en betaalbaarder zouden kunnen wonen.

Wakker liggen van woningbezit

Belgen hebben een baksteen in de maag, luidt het gezegde. Maar alsmaar stijgende huizenprijzen en hogere rentes maken woningbezit voor velen een verre droom. En daar liggen mensen wakker van. Uit een bevraging van coöperatie Cera bleek dat 73 procent van de Belgen zich zorgen maakt over de woonsituatie van hun (toekomstige) kinderen.

“Mensen vrezen dat hun kinderen geen woning meer kunnen kopen en dat vinden ze erg”, zegt Lieve Jacobs, programmacoördinator coöperatief ondernemen bij Cera. “Velen denken dat enkel een eigen woning bezitten voor woonzekerheid kan zorgen.”

Cera wil tegenwicht bieden aan dat dominante idee. Het alternatief dat ze naar voorschuiven is een woonvorm tussen huren en kopen in: coöperatief wonen.

Huren bij jezelf

Hoe werkt coöperatief wonen juist? Jacobs: “Je wordt lid van een wooncoöperatie door er aandelen van te kopen. Dat geeft je het recht om een woning van de coöperatie te huren. Huren doe je aan kostprijs. Elke wooncoöperatie heeft een eigen systeem om de huurprijs te bepalen. Vaak hangt het af van hoe groot de woning is en hoeveel geld je in het begin inbracht.”

‘Als bewoner ben je mee eigenaar van de coöperatie die je woning bezit en beheert.’

Je huurt dus bij jezelf. Je bezit de woning niet, maar als bewoner ben je wel mee eigenaar van de coöperatie die je woning bezit en beheert. Als coöperant kan je beslissen over de richting die de wooncoöperatie uitgaat door je inspraak in de algemene vergadering.

Is het concept van een wooncoöperatie niet te complex voor de doorsnee burger? “Voor een bewoner-coöperant hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn”, zegt Jacobs. “Het is een alternatief voor huren, waarbij je woonzekerheid hebt. Je hoeft geen waarborg te betalen, maar wel een instapsom zodat de woning een beetje van jou wordt. Die uitleg moet volstaan.”

Verder lezen?

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op sociaal.net.
Lees hier verder

afbeelding © Unsplash / Ján Jakub Naništa